Puterea prezentului – Eckart Tolle

 

puterea-prezentului-eckhart-tolle-coperta-3d

Pe stradă observăm adesea oameni care adoptă un stil de mers zomboid. Persoane tot mai puțin prezente, blocate într-o rutină parcă nesfârșită. Bucuria de a trăi în prezent aproape că a dispărut. Focalizarea pendulează între trecut și viitor. Stresul este la ordinea zilei. Numărul cazurilor de anxietate, deprimare și depresie se află la o cotă alarmantă. Iar numărul lor se află într-o continuă creștere. Acest amalgam de stări negative ating din ce în ce mai mulți oameni. Cei care nu mai pot gestiona contactul cu realitatea, de cele mai multe ori, aleg să își pună capat vieții.

Ce sunt aceste stări? Ce le generează? Există soluții pentru a le stopa? Acestea sunt câteva întrebări pe care mi le-am pus, încercând să găsesc răspunsuri cât mai relevante. Așa am ajuns să intru în posesia acestei cărți: Puterea prezentului, scrisă de germanul Eckart Tolle. El ne transmite de ce este esențial să trăim ancorați în prezent.

Buddha spunea că viața reprezintă suferință, de la naștere până la moarte. Iar pentru a stopa suferința este nevoie să ne dezlegăm de lanțurile dorinței.  Gândirea a devenit o boală. Bolile apar atunci când lucrurile nu mai sunt în echilibru. Exemplu: nu este nimic anormal în multiplicarea și diviziunea celulelor în corpul uman, dar, când acest proces continuă fără să țină cont de organismul ca întreg, celulele proliferează și apare o boală. Mintea folosită corespunzător este un instrument minunat. Tolle afirmă că aproape 80-90% din găndurile majorității oamenilor sunt nu numai repetitive și inutile, dar, prin natura lor disfuncțională și deseori negativă, mare parte sunt chiar dăunătoare. El încearcă să explice de ce timpul cronologic este esențial, și de ce să evităm timpul psihologic. Dar înainte să continui, să înțelegem la ce se referă aceste două timpuri. Timp cronologic = cel care se focalizează pe prezent, pe aspectele practice. Timp psihologic = identificarea cu trecutul , proiectarea compulsivă în viitor. Atunci când viața ne este condusă de timpul psihologic apar multe aspecte negative. Retrăirea evenimentelor neplăcute din trecut ne induc des stări de depresie și deprimare. Iar saltul în viitor, în care ne închipuim ce ar putea merge rău, de foarte multe ori ne încarcă cu anxietate.

Ne explică cum să scăpăm de sinele fals (sine fals = identificarea inconștientă cu mintea, unde prezentul abia dacă există. Trecutul și viitorul sunt considerate importante. Continuă cu conceptul “corpul durere”, care se referă la reziduriile de durere pe care le-am acumulat de-a lungul timpului și durerea pe care o generăm în prezent. Gândiți-vă la corpul durere ca la un câmp energetic negativ care ne străbate întreg corpul.

Viața este efemeră, încercați să vă gândiți la lucrurile cu adevărat importante. “ Nu adunați pentru voi comori pe pământ, unde moliile și rugina distrug și unde hoții intră și fură.”, cuvinte rostite de Iisus. Tot ce apare dispare. Nu trebuie să ne opunem situației prezente. Putem să îi permitem prezentului să existe și să acceptăm natura efemeră a lucrurilor și stărilor. Tot ce reprezinta rezistență internă este trăită ca negativism.

.Meditația este un bun exemplu pentru a testa starea pe care Tolle încearcă să ne-o prezinte. A medita presupune să încercăm să oprim fluxul de gînduri, a crea un hiat mental. Un alt exemplu foarte bun este acela când viața ne este pusă în pericol. Automat atenția noastră este acum. Tot ce înseamnă trecut și viitor se estompează. El nu spune că viitorul si trecutul nu sunt importante. Dar modul în care ne raportăm la ele sunt total distructive pentru noi. Putem folosi trecutul în aspectele practice. Iar viitorul pentru a crea viziuni, a anticipa și așa mai departe. Pierderea clipei de acum este problema.

Emoțiile reprezintă reflecția gândirii în corp. Conștientizând gandurile ne putem controla și emoțiile. De câte ori atenția voastră s-a focalizat pe prezent? A știi că nu sunteți prezent este deja un mare succes.

Și eu am avut anumite bruiaje intrinseci, încă mai am uneori. Această carte m-a ajutat enorm. Ce am încercat eu să vă explic este un scurt sumar. Dar pentru a înțelege este nevoie de parcurgerea cărții. Nu de puține ori, oamenii își petrec viața așteptând să traiască.

 

Leave a comment